perjantai 24. tammikuuta 2014

Puoli kiloa päivässä osa 1: uuniporkkanat

Voi, voi, voi, kun tässä on nyt kestänyt.. Muuttohommat ja internetittömyys ovat nyt häirinneet suuresti tätä blogistiurani alkua.

Mutta asiaan.. Ajattelin nyt aloitella tälläisen juttusarjan, jossa olisi tarkoituksena käsitellä erilaisia kasvislisäkkeitä/-ruokalajeja. Ohjeistukset tulevat olemaan helppoja ja niiden avulla puolen kilon kasvistavoitteen pitäisi olla helposti toteutettavissa (kokemusta on.. nimimerkillä: reilut kaksi kiloa(2kg!) erilaisia kasviksia/marjoja/hedelmiä päivässä). Ja eritoten, niille lukijoille (miehet?), jotka vieroksuvat kasviksia tai "ovat tehneet sopimuksen pupun kans", nämä ohjeet voivat tarjota ahaa-elämyksiä. Kasvikset ruokavaliossa eivät todellakaan tarkoita vain sitä kylmää, vettynyttä alkusalaattia, jota saa lounasbuffetissa..

Seuraavaa lisäkettä syön nykyisellään parikin kertaa päivässä, ensimmäinen erä lounaalla ja toinen iltasella munakkaan kanssa. Lanseeraan tässä yhteydessä myös tuon annoksen koko asteikon (Mona/Eetu), josta voi suuntaa antavasti päätellä reseptistä valmistuvan ruoan määrän. Asteikkoa voi lukea seuraavasti: Eetu syö paljon, Mona normaalisti..

Uuniporkkanat (feat. (valko)sipuli): 1 Eetu / 2 Monaa (lisäkkeeksi)

  • 1-2 porkkanaa (200g)
  • 1 sipuli (100g)
  • 2-3 valkosipulin kynttä
  • kookosöljyä
  • suolaa



Porkkana on raakanakin ihan jees, mutta itse en ainakaan jaksa niitä useampaa päivässä sellaisenaan järsiä. Tykkään muutenkin paljon enemmän lämpimästä kuin kylmästä ruoasta, joten porkkanakin joutaa mielestäni ihan hyvin uunin uhriksi..


Ennen uuniin menoa pyöräytän porkkanapalat ja sipulit valurautapannulla kookosöljyssä. Itse perustan paistorasvani käytön vain ja ainoastaan sen makuun. Sanotaan mitä sanotaan, mutta paistamiseen käytetty rasva maistuu ruoasta läpi. Kookosöljy sopii mielestäni erinomaisesti kasvisten paistamiseen ja eritoten porkkanoihin se tuo maukkaan vivahteen. Kananmunien paistoon kookosöljyä en sen sijaan suosittele (yök). Normaalisti käytän paistamiseen (luomu)voita tai voi-öljy sekoitusta..

Kun porkkanat ja muut härpäkkeet ovat ottaneet itseensä vähän väriä pannulla, pyöräytän joukkoon muutaman rouhaisun merisuolaa myllystä ja laitan koko setin uuniin 200 asteeseen noin puoleksi tunniksi.

Yksi parhaista jutskista tässä ruossa on muuten uunituksen jälkeen pannuun kiinni "palaneet" sipulit. Ne tulee ehdottomasti rapsutella lastalla irti pannusta ja lipaista suoraan suuhun (en tietty tarkoita mitään umpi kärähtäneitä sipulin paloja, vaan sellaisia, juuri täydellisesti pehmenneitä, makeita sipuliklönttejä pannun pohjalla).

Yritän jatkossa kirjoitella hieman tiiviimmällä tahdilla sen mitä töiden ja koulun lomassa ehdin. Kunhan nyt ensin saadaan tuo internetti skulaamaan normaalisti..

Palaillaan!

Ps. Valurautainen pannu lienee vuosikymmenten takaa, mutta pelittää nykyäänkin päivittäisessä käytössä erinomaisesti. Sen on käyttöömme lahjoittanut rakas appiukkoni, joka myöskin on ihan mukiin menevä kotikokki ;)..

8 kommenttia:

  1. 'Ovat tehneet sopimuksen pupun kans' :D En ole ennen kuullut tommosta sanontaa, aivan mahtava! Kiitos aamupäivän piristyksestä! Kirjoituksesi on muutenkin ajatuksia herättäviä, erityisesti avoimuus entistä syömishäiriötä kohtaan on kunnioitettavaa. Tekstiesi lukeminen on mukavaa myös, koska ilmaiset itseäsi niin sympaattisesti, mihin vaikuttaa paljon oman persoonan esilletuominen. Sama juttu on Monan postauksia lukiessa. Keep up the good work:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset! Koitetaan jatkaa samalla linjalla siis.. Ja tuo sanonta on jostain tosiaan jäänyt vaan korvan taakse. Joku tokas "Oon tehnyt sopimuksen pupun kans etten syö sen ruokia" tai jotain sinne päin :)

      Poista
  2. Aijai, laiskana tiskaajana tommonen uuniin tökättävä pannu olis kyllä toimiva. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, varsinkin tommonen valurautainen pannu kestää koviakin lämpöjä uunissa. Teräs/pinnoitetutkin pannut kestää uunia, jos kahva vaan ei sula (muovi), mutta niitä ei kannata paljon yli 170 asteiseen uuniin laittaa. Ilmeisesti tuo pinnoite voi ottaa itteensä..

      Poista
  3. Kiitos tästä helposta ohjeesta. Menee kokeiluun hetimiten ja ehkä saan tuon 6-vuotiaankin innostumaan vihanneksista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olkaatte hyvä vaan! :) Ja eiköhän nää maistu nuoremmallekkin polvelle. Voit vielä asian varmistamiseksi pyöräyttää vähän hunajaa kasvisten joukkoon, jolloin niiden makeus korostuu vielä enempi.

      Poista
  4. Hei Eetu ja onnittelut sinullekin upeasta, uudesta kodista! Erityisesti iskin silmäni teidän mahtavan simppeliin keittiöön ja koska sinä olet ilmeisesti keittiönne herra, niin kysynkin nyt sinulta, että mistäköhän firmasta kyseinen keittiö on peräisin? Juuri jotain tuollaista olemme itsekin etsimässä rakennusprojektimme keskellä :) Kiitos jo etukäteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka. Keittiön herra, heh, loistava titteli:) .. Nuo meidän keittiö kaapistot ja kalusteet on Gigantista. Gigantti myy nykyään semmoista keittiö sarjaa kuin epoq (http://www.gigantti.fi/catalog/fi_epoq_keittio/epoq-keittio). Lyhyen käyttökokemuksen jälkeen keittiö vaikuttaa ihan pätevältä. Kodinkoneet onkin sitten ostettu muistaakseni jostain verkkokaupasta.. Voin ottaa selvää mistä, jos tarvis vaatii..
      Palaillaan!

      Poista